M. (06) 11 10 56 12     E.  hessel@walmar.nl
Hessel de Walle (1958)
Groote Veen 79
9761 DG  Eelde
 

Mijn elfstedentochten

Op de fiets
Ik ben opgegroeid in Dokkum. Daar stond ik op vrijdag 18 januari 1963 op het ijs van de Ee en keek naar de elfstedenrijders. Het staat me niet meer helder voor de geest, maar het heeft toch een onuitwisbare indruk gemaakt. Door alle verhalen over de barre van 63 leek me de elfsteden op de schaats geen haalbare kaart.
Die op de fiets wel. Op pinkstermaandag 7 juni 1976 - net geen 18 jaar oud - fietste ik mijn eerste elfstedentocht. In de jaren erna maakte ik de 10 keer vol. Goed voor een gouden speld indertijd. Toen vond ik het welletjes. In 2009 heb ik nog eens meegedaan maar een sleutelbeenbreuk gooide roet in het eten.

Op de skeelers
Eind jaren negentig begon ik met skeeleren. Niet onverdienstelijk mag ik wel zeggen. In 2003 en 2005 deed ik mee aan de skeelerelfstedentocht. Mijn slag leende zich helaas niet voor de regenachtige omstandigheden zodat ik beide keren moest afhaken. In 2015 heb ik het nog eens geprobeerd. Door gezondheidsomstandigheden moest ik het ook deze derde keer laten afweten. De omstandigheden waren wel goed en ik kwam toch nog tot 130 kilometer.

Voor mijn verslag van laatst genoemde tocht zie mijn blog 2014

Met de kajak
Sinds halverwege jaren negentig ga ik regelmatig met mijn kajak op pad. Pas in 2011 deed ik voor het eerst mee aan de bijbehorende elfstedentocht, de Friese Elfstedenweek, die eens in de drie jaar gehouden wordt. Zes dagen van stad naar stad. Het werd een geweldig succes. Misschien wel de mooiste elfstedentocht. Voor mij wel in ieder geval. Ook in 2014 en 2017 was ik erbij. Dit jaar ging de officiële tocht helaas niet door. In klein comité - met zes mensen - hebben we de tocht wel gevaren. Mijn vierde keer. Volgend jaar gaat het opnieuw gebeuren.

Voor de verslagen van mijn verschillende kano elfstedentochten zie mijn blog 2011, 2014, 2017 en 2020

Te voet
Ik ben altijd een goede wandelaar geweest, maar de afstanden van de wandelelfstedentocht logen er niet om. Een paar etappes van rond de 50 kilometer. Vanaf eind 2011 ben ik volop in training gegaan. De eerste twee deelnames aan de tocht liepen op niets uit omdat ik last van mijn knie kreeg. Overbelasting omdat ik te veel de vaart er in had? Hoe het ook zij, in 2014 lukte het wel en scoorde ik de derde elfstedenmedaille.

Voor mijn verslag van deze tocht zie mijn blog 2014

Op de step
Drie medailles smaakte naar meer en ik gaf me begin 2015 op voor de elfstedentocht op de step. Zware astma maakte de training lastig, maar het lukte. Zaterdag 23 mei om middernacht gingen we van start. Het werd een lange en vermoeiende tocht. In het zuiden van Friesland merkte mijn metgezel op dat hij het gevoel had vier keer rond de wereld gestept te hebben. Een understatement. Op pinksterzondag 2015 kwamen we rond half zes over de streep en was medaille nummer vier binnen.

Voor mijn verslag van deze tocht zie mijn blog 2015

Winter fietselfstedentocht
Begin 2015 kwam er een nieuwe loot aan de elfstedenstam: de winter fietselfsteden. Dat moest ik toch ook kunnen? Op 7 februari 2016 waren we er bij. De tocht liep uit op een kleine ramp. De weersomstandigheden, harde noordoosterwind, regen en temperaturen net boven nul, zorgden bij veel deelnemers voor onderkoeling. Uiteindelijk werd de tocht zelfs stilgelegd. Toch wisten enkele honderden de streep te halen. Ik was al in Bolsward afgestapt.
Op 5 februari 2017 waren de omstandigheden beter: wel kil, maar redelijk droog en weinig wind. Medaille nummer vijf in de zak.

Voor mijn verslag van deze tocht zie mijn blog 2017

De MTB elfstedentocht
Als sinds de jaren negentig zat ik regelmatig op de MTB, vooral in de bossen van Drenthe. Veel tochten gedaan. In 2016 was de MTB elfstedentocht - een driedaagse tocht over ruim 400 kilometer - al vier keer gehouden. Nu werd de laatste keer aangekondigd. Ik moet er dus snel bij zijn. Met een 2500 kilometer trainingskilometers aan de tocht begonnen en eigelijk zonder al te veel problemen uitgefietst. Medaille nummer zes.

Voor mijn verslag van deze tocht zie mijn blog 2016

Voor wie het overzicht van duizenden deelnemers aan alle elfstedentochten door de jaren heen wil bekijken: Register officiële elfstedentochten
Kano-elfsteden, 2017